Nad njima se stalno bdije, 0/24 sata, posebno kada ste početnik. Ali, kad se šampinjoni pojave, to morate vidjeti! Poput gomilica pamučnih loptica, očaravajuće bjeline i naprosto, kao da golim okom vidite kako rastu.

Bio plus post 1

Prije petnaestak godina prvi put ušla sam u komoru za proizvodnju šampinjona. Bio je to pokušaj malog porodičnog biznisa i veliki zalogaj za pokretače, odmah ću vam reći. Veliki finansijski ulog, obiman posao, stalni strah hoće li sve uspjeti - temperatura, vlažnost, vodi se računa o cirkulaciji vazduha i naravno kalitet komposta na što nemate poseban utjecaj. Nad njima se stalno bdije, 0/24 sata, posebno kada ste početnik. Ali, kad se šampinjoni pojave, to morate vidjeti! Poput gomilica pamučnih loptica, očaravajuće bjeline i naprosto, kao da golim okom vidite kako rastu.

Ukoliko ste se zadržali već na ovih par redova teksta, onda sam sigurna da ste veliki ljubitelj šampinjona, ali ako među vama ima onih koji su imali priliku vidjeti svu njihovu ljepotu dok su još u fazi rasta, onda dobro znate kakvu fascinaciju pokušavam da vam približim. 

Dakle, tih dana, prije petnaestak godina, kao član porodice navraćala sam ponekad u komoru, posmatrala božanstvene šampinjone, naučila da ih berem i pakujem, doduše vrlo sporo. Ali dobro, slatko li je. Uvijek sam sebi spakovala po nekoliko paketića i onako friške, ponovo otpakovala i rado pripremala za jelo. 

Nažalost, taj mali porodični biznis nakon nekog vremena pojela je konkurencija na tržištu - spoj neiskustva, naivnosti i dobrote jednostavno nisu išli skupa. Time je nestala i moja prilika za višestrukim uživanjem u ovim ukusnim gljivama i druženju u bilo koje doba dana ili noći. No, nastavila sam na tom istom tržištu birati najbolje za sebe i svoju porodicu. 

I tako, vrijeme je prolazilo i prolazilo. Mi smo odrastali i sazrijevali, a sve rijeđe se viđali. Znala sam da onaj zagovornik i pokretač komore koju sam prvi put u životu vidjela nije odusatao od gljivarstva, da je to kroz neke druge kanale sve vrijeme njegova aktivnost. U rijetkim susretima i telefonskim razgovorima reče mi da je potpuno spreman na neki novi veliki korak, neku ludost bolje rečeno. I evo ga, nepregledna komora ispunjena prekrasnim blistavo bijelim, zdravim šampinjonima. Umjesto mene beru ih neki novi nježni berači, odstranjuju korijen, pakuju, slažu u paketiće i šalju dalje. 

Koračam kroz dugi tunel s osjećajem kao da stojim u mjestu i slušam dok me ponovo prožima onaj osjećaj ljepote, božanstva majke prirode: "Naš je kvalitet baziran na njemačkim standardima i kvalitetima. Riječ je o najkvalitetnijem kompostu i šampinjonima koji se uzgajaju uz monogo pažnje i bez prskanja bilo kakvih hemikalija. Jedu ih moja djeca svakodnevno, sve sam ti rekao time".  

Više nisam ništa mislila, samo sam shvatila - samo uporni stižu do svog cilja i svojim dobrim djelima donose dobro svima oko sebe. Tako je nastao i Bio Plus Sarajevo, proizvođač najpoznatijih jestivih gljiva utemeljen na petnaestogodišnjem iskustvu, učenju, padovima i usponima. 

U međuvremenu, i ja sam sazrela na nekim drugim poljima spremna da pružim podršku svima onima koji teže zdravoj ishrani i vole sebe. Družimo se i dalje, Bio Plus je IN - šampinjone uzgajaju šampioni!

By Azra

BIOPLUS d.o.o.

Kotromanića 48, 71000 Sarajevo

bioplussarajevo@gmail.com

Tel: +387 (0) 33 246 378

Mob: +387 (0) 61 235 281

+387 (0)62 573 696

Sva prava pridržana